arts & culture 6

arts & culture 6

Image_430

INNOVATIEF ENERGIE
BESPAREN BIJ KONINKLIJK
MUSEUM VOOR SCHONE
KUNSTEN ANTWERPEN

Het koninklijk museum voor schone kunsten in antwerpen vroeg om het zeer hoogwaardig klimatiseren van de kunstwerken, zodat de collectie nog eeuwen bewaard blijft en kan worden getoond. Royal HaskoningDHV ontwikkelde hiervoor een innovatief ventilatieconcept dat tegelijk een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

het koninklijk museum voor schone kunsten in antwerpen is gehuisvest in een gebouw dat dateert van 1890 en was dringend aan een omvangrijke renovatie toe. een nieuwe methode van klimaatbeheersing, genaamd ‘object klimatisering’, is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het creëren van een nauwkeurig geklimatiseerd ‘gordijn’.

Deze nieuwe techniek van klimaatbeheersing zorgt ervoor dat kostbare kunstwerken behouden blijven en tegelijkertijd het energieverbruik fors omlaag gaat omdat niet het hele museumgebouw hoeft te worden geklimatiseerd. en zeker niet onbelangrijk: ook voor de bezoekers is het klimaat aangenaam.

Image_430_archiefAdam

EXTRA FLEXIBELE
GEBRUIKSRUIMTE,
GEMEENTEMUSEUM
DEN HAAG

De binnentuin omtoveren tot een centrale ontmoetingsplek met allure. Een wens van het gemeentemuseum Den Haag die begin 2014 is gerealiseerd. Met een glazen overkapping van de binnentuin is deze het gehele jaar toegankelijk en is de service van het museum uitgebreid. Royal HaskoningDHV was verantwoordelijk voor de akoestiek, constructie- techniek en installatietechniek in deze renovatie.

Met een relatief geringe ingreep heeft het gemeentemuseum een forse flexibele gebruiksruimte aan het museum kunnen toevoegen. Om in de hoge met glas overkapte ruimte het klimaat stabiel, tochtvrij en homogeen te houden, is in de binnentuin het innovatieve ‘Baopt-principe’ toegepast. Zonder storende luchtroosters en luchtkanalen biedt het de mogelijkheid om warmte terug te winnen en de ventilatie af te stemmen op het aantal bezoekers in de ruimte. Of de ruimte nu gevuld is met een groot publiek of een enkele bezoeker, de beleving zal altijd prettig zijn, zowel voor wat betreft de akoestiek als het binnenklimaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *